Prostat kanserinin 70 yaş üzeri erkeklerin %50’sinde, 90 yaş üzerindekilerin de hemen hemen hepsinde mikroskobik düzeyde bulunmaktadır. Sağlıklı bir erkeğin hayat boyu prostat kanserine yakalanma riski yaklaşık olarak %16’dır.
Normal kontroller sırasında prostat kanseri araştırılması 50 yaş sonrası tavsiye edilirken, ailede prostat kanseri bulunması durumunda 40 yaş sonrasında araştırılması erken teşhis için faydalıdır.
Prostat kanseri hiçbir belirti vermeden gelişebilir. Özellikle kemiğe sıçrama yaptığı zaman ağrı yapabilmektedir.
1980lerde PSA testinin bulunup klinik kullanıma girmesi ile hastalığa bağlı ölüm oranları ciddi düzeyde azalmıştır.
Yıllık, PSA testi ve parmakla prostat muayenesi yapılarak takip edilen prostat da şüpheli bulgular ortaya çıktığında 12 kadran prostat biyopsisi lokal anestezi altında ultrasonografi eşliğinde yapılıp tanı konulmaktadır. Gelişen teknoloji sayesinde Multiparametrik Prostat MRI ile artık prostat kanseri açısından riskli bölgeler görülebilmekte ve füzyon biyopsi denilen yöntemle çok daha yüksek doğrulukta biyopsi alınabilmektedir.
Gerektiğinde ileri görüntüleme yöntemleri ( tüm batın tomografi, tüm batın MR, kemik sintigrafisi) yapılarak tanı kesinleştirilip uygun tedavi planlanmaktadır.
Tanısı basit, tedavisi hayat kurtarıcı, şikayet yaratmayan bu sinsi hastalıktan korunmak için 50 yaş itibariyle üroloji uzmanına muayene olmayı ertelemeyin.
Op. Dr. Kemal Topaloğlu
Bilgi ve randevu için;
0 533 053 81 23